събота, януари 05, 2008

СЪБОТНИ КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ / KOCHEN AM SAMSTAG


Събота е ден, в който имам достатъчно време да поглезя домочадието с нещо вкусно и по- трудоемко. За закуска, достатъчно късна за да се превърне в обяд - тиганички със сладко от ягоди, сирене и кисело мляко, а за обедо-вечерята около 17 часа - лазаня "Болонезе".

Лазаня "Болонезе"

Купувам от замразените кори за лазаня, които не се нуждаят от варене. На опаковката е написана рецептата за лазаня "Болонезе". Правя лазанята по тази рецепта.

Приготвям сос Бешамел:
2 с.л. брашно изпържвам в 1 с.л.олио и 1 с.л. масло, разреждам с 250 мл мляко и 250 мл вода. Ако стане много гъсто добавям мляко или вода. Посолявам. След като соса е готов настъргвам вътре 50г кашкавал.

Сос Болонезе:

Задушавам глава лук и 3 скилидки чесън, нарязани на ситно, прибавям 50 г бекон. Доливам 50мл бяло вино. Като се изпари прибавям 300г кайма и пържа 5 мин. Добавям 1 буркан консервирани домати и подправки - черен пипер, риган, магданоз, сол и 1 ч.л. захар. Прибавям 100мл вода и оставям соса да се сгъсти.

В тавичката слагам мазнина, сос бешамел и започвам да нареждам - кори, бешамел, болонезе. Най- отгоре поливам със сос Бешамел и поръсвам с настърган кашкавал.

Печа на 200°C около 30мин.

Тиганички

1 кофичка кисело мляко
2 яйца
2 с.л. олио
1 бакпулвер
щипка захар, щипка сол
брашно за да получите тесто с гъстота на кексово тесто.

Смесват се продуктите, тестото се оставя да почине 15-20мин. С лъжица се поставя тесто в загрята мазнина и се пържат тиганичките

1 коментар:

Нина каза...

Прекрасно, на човек да му се прииска да е събота, :)